A project carried out for a family wishing to make the most of a sloping garden plot with excellent views towards the Kendal Heights and sunsets to the West.

The Client wished to demolish an existing annex and replace it with an open plan kitchen, dining and living space for the family to share, with easy access to a newly excavated garden terrace.

A glazed link connects the new living space to the existing house, whilst maintaining as much of the existing natural daylight into and views out of the existing living room window.

The extension is roofed with a sedum blanket, which helps reduce its visual impact from the first floor windows, and when the house is viewed from the fell above.

Natural larch cladding has been used for the walls of the extension, gradually to weather to a silver grey as a compliment to the natural limestone walls of the existing house and surrounding properties.

Large glazed openings are provided to allow natural light to spill into the extension, whilst views out are maximised but privacy protected from adjacent properties.

house extension, windermere road